Tudtad, hogy 2022 végéig ismét 5% lett az új építésű lakások áfája? És még egy újabb könnyítés: a CSOK-kal új lakást vásárlók számára ez az 5%-os áfa is visszaigényelhető.

Újra 5% lett a lakásépítések áfája!

Az új otthonteremtési program pilléreként újra 5% lett a lakásépítések áfája, viszont nem vonatkozik a kedvezmény minden új építésű lakásra.

Az újépítésű lakás alapterületére vonatkozó korlátozás

Nem új szabályként került bevezetésre, már a korábban érvényben lévő 5% lakásáfa idején is érvényben volt a lakás alapterületére vonatkozó korlátozás. 5% áfakulcs abban az esetben érvényesíthető, ha az újépítésű lakások alapterülete nem haladja meg a 150 m2-t, lakóingatlanok esetében pedig a 300 m2-t.

Mi számít 2021. január 1. után vásárolt új lakásnak?

Minden olyan új lakóingatlan, melynek az építési engedélyét 2019. év végéig kiadták, egyébként is 5% áfa tartalmat élvez. Azok az ingatlanok, melyek műszaki átadására 2021. január elsejét követően kerül sor, szintén 5% adókulcs alá esnek. 5% adókulcs érvényesül abban az esetben is, ha az előbbi ingatlanok adásvételi szerződését még 2020-ban kötik meg. Tehát az számít, hogy mikor adják át az új értékesítésű ingatlant és mikor teljesítik a kifizetési összegeket.

Meddig lesz érvényes?

Az 5% áfa minden olyan építési engedély esetében érvényes lesz, melyet 2022. december 31-ig adnak. Ez esetben is 2026. december végéig lehet majd élni ezzel a lehetőséggel.

Visszaigényelhető lesz az 5%-os lakásáfa!

Ezzel a lehetőséggel azok a családok élhetnek majd, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű lakást. Számukra januártól a csökkentett, 5% áfa tartalom is visszaigényelhető lesz.

Mit jelent ez konkrét számokban?

Egy nettó 30 millió forint értékű új lakás ára – a jelenlegi 27% áfa tartalom mellett – 38,1 millió forint. Január elseje után vásárolt új lakás esetén – 5% áfakulccsal számolva – 31,5 millió forint lesz a vételár. Ezzel 6,6 millió forintot takaríthatnak meg a családok. Ezen túlmenően a CSOK-kal történő vásárlás esetén visszaigényelhető 5% áfa további 1,5 millió forintos megtakarítást fog eredményezni számukra.

Nagyobb értékű ingatlan vásárlása ennél is nagyobb kedvezményt jelenthet. Nettó 50 millió forint értékű lakás ára jelenleg áfával együtt 63,5 millió forint. 5% áfa tartalom esetén a vételár 52,5 millió forint. Ez 11 millió forint megtakarítást jelenthet áfa visszaigénylés nélkül is. Az 5% áfa visszaigénylésével pedig további 2,5 millió forint marad a családnál.

Hogyan működik az áfa visszaigénylés?

A családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők számára az 5% áfa utólag lesz visszaigényelhető. A vételár forrás összetételének meghatározásánál tehát figyelni kell arra, hogy az 5% áfa tartalmat is meg kell finanszírozni.

Milyen lehetőségek vannak az újépítésű lakás vételárának finanszírozására?

Aki új lakás vételára több forrásból is származhat. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Önerő
  • CSOK (Családi otthonteremtési kedvezmény) – önerőként figyelembe vehető
  • Babaváró hitel – önerőként figyelembe vehető
  • CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel
  • Piaci kamatozású lakáshitel (Minősített fogyasztóbarát lakáshitel vagy piaci lakáshitel)

Mekkora összegű kedvezmény érhető el az otthonteremtési program fenti elemeivel?

Példa: az új ingatlan vételára 30 millió forint + áfa

Kedvezmények:

  • A 27% áfa 5%-ra csökken, vagyis 8,1 millió forint helyett 1,5 millió forint az áfatartalom, ami 6,6 millió forint kedvezmény jelent.
  • Az áfa visszaigénylés összege: 1,5 millió forint.
  • Illetékmentesség: 4% helyett 0%, vagyis 1,2 millió forintot takaríthatunk meg.

30 millió forint + áfa vételárú új lakás esetén tehát mintegy 9,6 millió forint kedvezményt jelenthetnek az új lehetőségek az arra jogosultaknak.

Ha szükséged lenne burkolatokra, szaniterekre vagy esetleg természetes kövekre jövőbeni építkezéshez/felújításhoz, látogass el szalonunkba, kollégáink kiemelkedő szakmai tapasztalattal állnak a rendelkezésedre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük