Rengeteg csodaszép csempével díszített helyiségről találhatsz képet az interneten, de csak ezek alapján, nagyon nehéz a saját lakásodban is elérni azt a hatást, amit igazán szeretnél, amit megálmodtál. Számtalan dologtól függ, hogy milyen hideg falburkolat lesz számodra a megfelelő. Amikor csempevásárlásra kerül a sor, tedd fel magadnak az alábbi 5 kérdést, és pontosan írd le rájuk a választ. Segítünk, hogy ne kelljen megbánnod és visszavinni a meggondolatlanul megvásárolt csempét.

1. Hová kerül a csempe? 

Nem mindegy, hogy a konyhába vagy a fürdőbe kerül-e csempe, ahogy az sem, hogy az adott helyiség mekkora, mennyire világos, milyen a világítástechnikája. Egy 4 négyzetméteres, ablaktalan fürdőbe nem érdemes sötét színű darabokat választani, hiszen ezek optikailag szűkítik a teret. Ugyanakkor a konyhába, főként a tűzhely környékére érdemes olyan csempét választani, amelyek könnyedén tisztíthatók.

2. Mekkora csempe a megfelelő? 

Akkor, amikor nagy egybefüggő felületet kell burkolni, érdemesebb nagyobb csempét választani, mivel ezzel könnyebb számolni, dolgozni – tehát gyorsabban felkerül. Azt sem szabad elfelejteni, hogy adott esetben pontosabban el lehet vágni, tehát kevesebb kerül a selejtek közé. Kisebb csempéket oda érdemes tervezni, ahol komoly esztétikai szerephez jut a falburkolat. Ezek mellett érdemes figyelembe venni például azt is, hogy a nagy csempék segítségével a kis teret tágasabbnak fogja érezni, a mozaikcsempékkel pedig játékossá teheted a nagy falfelületet.

3. Mintás vagy egyszínű legyen a csempe? 

Dekorcsempékkel és díszcsíkokkal remekül fel lehet dobni egy egyszerű falburkolatot is. A mintás elemektől függ, hogy finom, vagy épp merész lesz-e az összhatás. Ugyanakkor van az a helyiség, az a falrész, ahol kimondottan jól mutat, ha minden eleme mintás. Próbálj kilépni a fehér, a semleges színű és a márvány mintás csempék világából, és nyiss az izgalmas árnyalatok felé, ne félj hangsúlyozni a falakat.

4. Fuga 

Ma már egyáltalán nem meglepő, ha eltérünk a hagyományos fehér fugától, és színeset használunk. Azonban érdemes a csempe alapszínével, mintájával harmonizálót választani. Sajnos, nagyon el lehet rontani egy igényes csempe designt a rosszul megválasztott fugával. A fehér csempéhez például különösen jól mutatnak az élénkebb színű fugák, de ez csak akkor igaz, ha egy, a helyiségen belül uralkodó szín árnyalatát tükrözi vissza.

5. Milyen környezetbe fog kerülni a csempe? 

A bútorok, kiegészítők színe, formája és anyaga mellett, az elrendezés is befolyásolja azt, hogy milyen csempe illik bele az adott helyiség atmoszférájába. Érdemes nemcsak a csempét, hanem a teljes összhatást nézni. Hiába szerettél bele, nem érdemes egy meleg színű, fa-, bambusz bútorokkal működő fürdőbe például kékes, óceánt idéző csempét választanod, ahogy egy modern, fémekkel díszített konyhában sem fog érvényesülni egy vintage stílusú falburkolat.

Látszik tehát, hogy nem szabad az aktuális trend, vagy épp egy szép fotó alapján meghozni a döntést, hiszen a csempét mindig hosszú távra választjuk. Hozzád közel álló, a fenti szempontokat átgondolva érdemes kiválasztani az otthonodba illő hidegburkolatot.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük